Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G és Note 10 Plus összehasonlítása

Cikkünkben részletesebben a Galaxy Note 20 Ultra 5G modellel foglalkozunk, illetve az összehasonlítások végett említésre kerül a tavalyi év modellje is, vagyis a Note 10 Plus. Rögtön kezdjük a szabványos 3.5mm-es Jack bemenettel, ami továbbra sem található meg az eszközön és nem is valószínű, hogy viszont fogjuk látni, mivel az utóbbi években beköszöntött a bluetooth fülhallgatók kora. Jelen állás szerint a pulzusszenzor, a véroxigén-telítettség és a stressz-szintünk mérésére szolgáló szenzor is véglegesen átköltöztek a Samsung Watch okosórákba. Jó hír azonban (már akinek), hogy a dedikált Bixby gomb, amit általában a felhasználók 98%-a átállít ki-be kapcsoló funkcióra –  és a hangerőszabályozó gombok újra visszakerültek a telefon jobb oldalára, a kijelzőbe épített szelfi kamera mérete tovább csökkent, illetve a még érzékenyebb S Pen átköltözött a telefon bal oldalára, hogy a kedves felhasználóknak legyen némi újdonság érzete.

A Samsung Galaxy S és Note széria fejlődése jelentős változáson esett át az utóbbi években. Ha visszaemlékszünk a híres Galaxy S III és Note II szériára, ott kívül-belül is csak műanyaggal találkozhattunk, abból is a gyorsan-festéket-ledobó fajtából. Először a Note 5 esetében jelent meg az üveghátlap, amitől már sokkal prémium érzete lett az embernek. Szerencsére ezen jó szokását megőrizte a Samsung, így mostanra már eljutott odáig, hogy a speciális, strapabíró Gorilla Glass üvegborításokon kívül a Note 20 Ultra rozsdamentes acélból készült keretet kapott, na és persze megőrizte IP68 szabványú vízállóságát is. Amivel sok felhasználónak kell majd megbarátkoznia, az a kamerasziget és az ezzel járó többletsúly, amely fogáskor kissé instabillá teszi a telefont (főleg jobb oldalon), de aggodalomra semmi okunk, mivel tokkal könnyen orvosolható a helyzet.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

SZOFTVER ÉS HARDVER

A Note 20 Ultra akkumulátorának 4500 mAh kapacitása is nőtt a Note 10 Plus 4300 mAh telepéhez képest. A szoftver új adaptációs lehetőségeinek köszönhetően aktív használat mellett is bőven kibír egy teljes napot a készülék, sőt, tesztünk során közel két napig húzta a „Közepes energiatakarékosság” és az „Adaptív energiatakarékosság” opciók használata mellett. Itt megjegyzendő, hogy bár jó néhány funkciót deaktivál, illetve csökkent az energiatakarékos mód (pl. 5G, Adaptív kijelző, GPU, CPU stb.), a „70%-os CPU sebességkorlátozás” opció nem befolyásolta az akksi teljesítményét, így ezt nem szükséges korlátoznunk. Érdekesség, hogy az akkumulátor maximum 25W-os gyors töltésre alkalmas, amely egyfajta visszalépés a Note 10 Plus 45W-os (külön megvásárolható) lehetőségéhez képest.

Ha az eddigiek nem győztek meg bennünket túlzottan, akkor a szoftveres és hardveres változások már jó eséllyel befolyásolni fogják a vásárlói döntésünket. A rendszer lelke továbbra is az Android 10 felülete, de a One UI már feljebb lépett 2.5-ös verzióra. A cikkünkben is szereplő, globális piacra szánt modellben Exynos 990 (7nm), míg az amerikai és ázsiai piacon megjelenő eszközökben a Snapdragon 865+ (7nm) chipset érhető el.

A sebességre és a hardverre egyáltalán nem lehet panaszunk, hisz a Note 20 Ultra akár reaktorként is üzemelhetne (az alakja is kezd hasonlítani hozzá). Szó szerint minden megtalálható, amit csak szeretnénk, talán még több is, mint amennyit egy átlagos felhasználó ki tud használni. A kommunikációs eszközök és funkciók tekintetében van benne 5G, LTE, Wi-Fi 6 (1,2Gbps letöltésig), Bluetooth v5.0, USB-C, NFC és persze GPS (Galileo, Glonass, BeiDou). Hardveres téren sincs szégyellni valója, mivel a 12GB RAM (újabb szabványú LPDDR5), a nyolc magos nagy teljesítményű Exynos 990 CPU (2,73GHz), a Mali-G77 MP11 GPU mind hozzájárulnak a telefon észvesztő gyorsaságához, amit egy Androidos platformból ki lehet préselni. A tárhelyre sem lehet panasz, mivel kedvünkre válogathatunk a 128GB, 256GB vagy 512GB verziók közül, de ha ez mégsem lenne elég, bővíthetünk microSD kártyával további 1TB-ig.

A hangminőség és hangeffektek gyönyörű szólamát továbbra is a Dolby Atmos szolgáltatja sztereó hangzásban. Ugyan a hangerő az elődhöz képest kicsivel gyengébb (a különbség leginkább 85%-os hangerő fölött hallható), ugyanakkor tisztább, kellemesebb hangzással bír. Amennyiben nem vagyunk elégedettek a hangminőséggel, az Ekvalizer menüben válaszhatunk egy másikat a különböző profilokból (Pop, Klasszikus, Rock stb.) vagy saját magunk is megadhatjuk egyéni preferenciáinkat, illetve telepíthetjük a Samsung Sound Assistant alkalmazást, amely számos további funkciót tesz elérhetővé az eszközön.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra vs. Note 10 Plus

KIJELZŐ ÉS KAMERA

A Samsung mindig is nagyon jó minőségű kijelző paneleket használt zászlós telefonjaiban, nincs ez másképp a legújabb modell esetében sem. A Note 20 Ultrában a dinamikus AMOLED 2X Infinity-O névre hallgató panel található, amely 6,9”-os méretével tovább nőtt a tavalyi modellhez képest. Érdemes megemlíteni, hogy a kijelző maximum felbontása 3088×1440 pixel (496 ppi), amelyet a Corning Gorilla Glass Victus legújabb szabványa véd az esetleges sérülésektől.

Az egyik legnagyobb különbség a kijelző frissítési rátájának változása, amely már képes a 120 Hz-es megjelenítésre, igaz ez csak a Galaxy Note 20 Ultra készüléken érhető el.  A Galaxy S20 Ultra paneljéhez képest a változás, hogy utóbbiban a „Simább mozgás” menüpontban 60 Hz és 120 Hz közül választhattunk, addig a Note 20 Ultránál már ez megváltozott Adaptív* (1-120 Hz) és Normál (60 Hz) beállításokra. A panel 16 millió szín megjelenítésére képes, rendkívül kontrasztos, éles színekkel, remekül adja vissza a fekete és fehér árnyalatokat és nem utolsó szempontként, erős napsütésben is remekül láthatók a tartalmak. Remélhetőleg, a továbbfejlesztett 2X szériás panelekre már nem lesz jellemző az általában 1-2 év után jelentkező kijelző beégés.

*Az adaptív beállítás automatikusan dönti el a kijelző frissítésének gyakoriságát, attól függően, hogy milyen alkalmazást használunk éppen a telefonon, ezáltal kímélve az akkumulátort és a kijelzőt.

Samsung Galaxy Note 10 Plus vs. Note 20 Ultra képernyőfelbontása

A Note 20 Ultra paraméterei nagyban hasonlítanak a tavalyi Note 10 Plus modelléhez, egyedüli kivételt képez az új kamerasziget, amely szinte már túl feltűnő. Az általunk tesztelt fekete példány esetében is jól látható, a markáns, szögletes vonalakkal bíró „mini sziget”, amely alaposan felhívja magára a figyelmet, nem csak telefonálás közben. Különösen igaz ez az idei év Mystic Bronze névre hallgató színre, ahol az eltérő, fényes betét direkt kihangsúlyozza a kamerák számát és jelenlétét. Ha őszinték szeretnénk lenni, hétköznapi használat során (az utóbbi évek modelljeire nem jellemző módon) igencsak erős kilengése van a telefonnak asztalra téve, amennyiben nem használunk semmilyen tokot. Ez leginkább azok számára lehet zavaró, akik sokat használják az S Pen-t különböző grafikai, tervezési feladatok elvégzésére, mivel ilyen formában roppant kényelmetlen a telefon használata. Ennek egyik megoldása lehet a DeX on PC, amit most már vezeték nélkül is használhatunk TV-n vagy számítógépen is.

Ha már szóba került a kamera, nézzük kicsit részletesebben milyen repertoárt szánt a Samsung a felhasználók számára, amiért érdemes megvásárolnunk a Note 20 Ultrát. A szelfi kamera a már jól bevált, erősebb mezőnyt képviselő 10MP-es Dual Pixel AF (F.2.2) szenzort kapta, amely több mint alkalmas kiváló önfotók készítésére. A tesztek alkalmával kiderült, hogy számos opció átállítása sem mindig segít a fény hiányának kompenzálásában. Ez a probléma már a Note 10 és Note 10 Plus esetében is fennállt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem természetes fényviszonyok mellett, sokszor életlen, túlárnyékolt szelfiket kapunk, rosszabb esetben pedig figyelmen kívül hagyja a beállításainkat a kamera. A Note 20 Ultránál már sokat javult a helyzet, de még mindig lehetne fejleszteni rajta. Véleményünk szerint, a Note sorozat egyik legjobb szelfi kamerájával továbbra is a Note 9 rendelkezik, amely a beállításokhoz igazodva megfelelő élsimításokkal dolgozik az arcvonásoknál és csak nagyon ritkán fordul elő torzítás.

Samsung Galaxy Note 20 AMOLED 2X Infinity-O kijelző

A hátsó kamera rendszer (alias mini sziget) három különböző kamerából áll:

  1. 12MP-es ultraszéles látószögű kamera (rekeszértéke: F2.2)
  2. 108MP-es nagylátószögű kamera (rekeszértéke: F1.8)
  3. 12MP-es telefotó kamera (rekeszértéke: F3.0)

Minden szokásos kamera funkció megtalálható, amit már megszoktak a Samsung felhasználók, ilyenek például az Élő fókusz, Lassított videó, Szuperlassított videó, Pro üzemmód, Panoráma, Éjszakai mód, Élő fókuszos videó, Hyperlapse, a továbbfejlesztett Pro videó, illetve kapunk ezek mellé egy teljesen új módot, az Okos felvételt, amely készít egy maximum 10 másodperces videót, majd a végeredmény elkészítéséhez a kamera és a szoftver önállóan hozzáadja a helyszín, a stílus, a színek és sok más aspektus alapján a további filtereket és effekteket, majd egyfajta mini galéria jelleggel megmutatja számunka, illetve egy sárga korona ikonnal ki is jelöli a szerinte legjobban sikerült képet, gifet, videót az adott jelenetből. Ez a funkció egyébként elérhető lesz a Note 10 széria számára is. Talán ez az egyik leghasznosabb kamerafunkció, amit mostanában fejlesztettek, mivel sok utómunkálatot megspórol a hardcore közösségi média postolóknak és bloggereknek. A nagylátószögű kamera ütőkártyája az 5x optikai zoom, amely remekül teszi a dolgát és szinte semmit nem ront a képminőségen, ez pedig dicséretes. A mérnökök közben rájöttek, hogy az S20 Ultrában lévő 100x digitális zoom nemcsak fölösleges, de az átlagos felhasználók közül sokan nem is használják, ezért a Note 20 Ultra esetében már „csak” 50x hybrid zoomot találunk, cserébe a sokkal élesebb, kontúrosabb képekért. Az ultraszéles optika első ránézésre sokat fejlődött az elődhöz képest. A széleken nem homályosodik a kép, csak minimális torzítás tapasztalható (amely ultraszéles látószöggel rendelkező kamerák esetében mindig jellemző), de még ez is kicselezhető megfelelő szögben tartva a telefont.  Ha nagyon nem boldogulunk vele, akkor képszerkesztő segítségével lehetőségünk van korrigálni ezeket.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra kamerarendszere

MEGVEGYEM VAGY SEM?

A Samsung minden évben bemutat valamilyen egyedi, innovatív megoldást vagy fejlesztést, amit a többi gyártó is alkalmazni kezd valamilyen formában. A csúcskategóriás Note 20 Ultra minden szegmensben garantáltan megállja a helyét, legyen szó akár hétköznapi vagy üzleti szegmensről. Tökéletes telefon még nem született, ahogyan tökéletes teszt sem, mivel minden felhasználó számára más funkciók, preferenciák a fontosabbak és ez így is van rendjén. De mit kapunk, ha a Note 20 Ultra megvásárlása mellett döntünk? Mindenképpen egy igazán letisztult, kiváló minőségű, szemet gyönyörködtető kijelzővel rendelkező, hardveresen és szoftveresen is stabil eszközt, amely továbbfejlesztett S Pen-nel, elegendő üzemidővel, 3 hónapos Xbox játék támogatással és profi kameráival minden élethelyzetben ki tudja szolgálni az igényeinket.

 

A dobozban minden szokásos kiegészítőt megtalálunk, ami magában foglalja a 25W-os töltőfejet, a mindkét oldalon USB-C végű adatkábelt, a prémium hangzást szolgáltató AKG vezetékes fülhallgatót, a használati útmutatót és a garanciára vonatkozó kisméretű füzetet, illetve ceruzához pótvégeket és annak cseréjéhez szükséges fogót.

A 12GB RAM/256GB-os verzió magyarországi listaára 485ezer forintról indul, amely a tavalyi 12GB RAM/256GB-os Note 10 Plus 380ezer forintos árához képest jelentős árnövekedést jelent, nem csak lelkivilágunkat, de pénztárcánkat is súlyosan megterhelve ezzel. Alternatívaként megvásárolható 349ezer forintért a kisebb méretű 8GB/256GB Note 20 vagy 229ezer forintért a szintén kisebb méretben kapható tavalyi 8GB/256GB Note 10 modell.

Nekünk tetszett a telefon, és nektek?

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Szerző:  © Dr. Szeberényi András
Megjelent: 2020.08.20.